Maib implementează agile: plus de flexibilitate, rapiditate și reacție rapidă

Maib implementează agile: plus de flexibilitate, rapiditate și reacție rapidă

Maib avansează pe calea agile, iar primele echipe de front-runneri au fost deja create, urmând timp de o lună să fie implicate în traininguri intensive alături de experți și coach internaționali, iar din luna mai – să purceadă la activitatea nemijlocită în stil agile.

Intro. Maib goes agile – mai mult decât un slogan

De ce agile? Ca bancă, maib își propune să devină mai flexibilă și mai eficientă, să crească viteza cu care acționează, reacționează și pune la dispoziția clienților săi produse inovative. Își propune să schimbe procesele tradiționale conservatoare pe unele rapide și inovatoare, și să crească ponderea digitalizării.

Ca angajator, maib își propune să ofere angajaților săi experiențe de nivelul următor, un mediu în care fiecare angajat să-și dezvolte competențe multilaterale și o gândire creativă, un mediu în care să inoveze, să-și asume responsabilități și să exceleze, un mediu în care angajații să lucreze cu plăcere și... să se simtă fericiți la locul de muncă.

Menționăm că maib este prima bancă din Moldova și regiune care demarează un proces complex de implementare a agile, care va contribui la transformarea modului de activitate a băncii, urmărind crearea unui nou standard al experienței clienților pentru a le face viața mai simplă, mai bună și mai mobilă.

Suntem agili, inovatori, cu spirit de echipă

În cadrul primei întâlniri a front runnerilor și managementului maib au fost prezentate orchestrele. Acestea sunt noile structuri în stil agile, constituite din echipe interdisciplinare, specialiști care anterior lucrau în subdiviziuni diferite (manageri produse, manageri riscuri, juriști, manageri marketing etc.), dar care s-au reunit într-o orchestră pentru a lucra împreună la dezvoltarea de proiecte. În noile structuri echipele vor lucra autonom, urmând să dezvolte procese, produse, să le testeze consultându-se cu clienții și să le optimizeze, astfel încât tot ceea ce elaborează să răspundă și să depășească așteptările clienților.

Avantajele unei asemenea abordări sunt multiple: deciziile urmează a fi luate rapid, iar expertiza specialiștilor din diverse domenii care vor lucra simultan la aceeași dezvoltare urmează a da o viziune mai amplă asupra proceselor, asigurând crearea de valoare adăugată și îmbunătățirea experienței clienților.

De asemenea, au fost prezentate:

– misiunea, obiectivele, structura primelor orchestre constituite în maib au fost prezentate, acestea fiind dedicate domeniilor Retail și Business Banking;

- noile spații de lucru, care sunt amenajate confortabil, în stil open space. Designul este elaborat astfel încât să favorizeze discuțiile, dezbaterile și procesul de luare a deciziilor;

- agenda bootcampurilor și a trainingurilor a fost prezentată primelor echipe, instruirile precedând activitatea propriu-zisă în format agile.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

”Lumea se schimbă cu o viteză amețitoare și e firesc să ne schimbăm și noi pentru a fi competitivi nu doar astăzi, dar și în viitor. Pornind de la cele mai bune practici internaționale, am luat decizia de a implementa agile în maib. Băncile de succes din lume au implementat deja sau sunt în proces de implementare a agile, schimbând formatul tradițional în unul modern, inovator, care permite să răspundem rapid și proactiv așteptărilor clienților noștri și să păstrăm ritmul cu dezvoltările pieței. Ponderea creditelor și a altor produse maib contractate online este în continuă creștere. Clienții noștri migrează în online și vom dezvolta pentru ei produse care să le facă viața mai simplă, mai bună și mai mobilă, având o abordare agile. Le doresc mult succes primelor echipe care urmează să își transforme modul de lucru în unul agile și le felicit pentru că sunt deschizătorii de drum ai acestui proces complex de transformare”.

Împreună la nivelul următor!